12. ANSVARLIGT FORBRUG OG PRODUKTION
Charlotte Thrane
 

INTENTION
KUNSTERISK UNDERSØGELSE

 

Danskerne er en af de befolkningsgrupper der køber mest tøj; vores tøjforbrug er 35 procent højere end størstedelen af jordens befolkning.

Vi køber hver i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året, og gennemsnitligt bruger vi kun vores billigste tøj 7-8 gange. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, vi smider ud, 80 procent af levetiden tilbage og kunne derfor fortsat let gøre gavn i en anden sammenhæng. Produktionen af nyt tøj er en af de største klima- og miljøbelastninger i verden, og derfor et vigtigt område at sætte fokus på, hvis vi vil opnå ansvarligt forbrug og produktion.

 

Min kunstneriske fortolkning af mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion, omhandler derfor brugt tøj eller brugte sko. I mit billedkunstneriske arbejde med tekstiler trækker jeg på vores daglige, kropslige kontakt med -og indgående taktile erfaring med f.eks. tøj, sengetøj og håndklæder. I samarbejde med en lokal gruppe, sættes jagten ind efter en bestemt type og farve brugte tekstiler.  Dette kunne være sweatre, jakker eller boligtekstiler såsom sengetøj eller håndklæder i bestemte farvenuancer. En stor del af dette samarbejde handler om sammen at blive bevidste om mængden af tekstiler som kasseres.

 

I mit arbejde som billedkunstner forundres jeg gang på gang over, hvor store mængder fine og brugbare tekstiler der kasseres. Når først man har besøgt en genbrugscentral eller set en enorm mængde tekstiler til affald, forstår man pludselig hvor omfangsrigt dette enorme spild er. Selve værket vil bestå af en masse mindre elementer, såsom foldede sweatre, bukkede bukser eller sammenrullede jakker. Hvert element kunne repræsentere et individ, og vil fungere som “mursten” i det samlede værk, som tilsammen vil danne et stort, horisontalt farvefelt. Dette felt bygges ind i en ramme, som monteres i det kuperede landskab langs stien bag Vibehus.

 

Rammen repræsenterer de begrænsninger som vi sammen navigerer indenfor, dvs. vores fælles begrænsede ressourcer og tid, som vi sammen er ved at springe til bristepunktet. Feltet som vi skaber, repræsenterer det fællesskab vi har, og den måde hvorpå vi har brug for hinanden (om vi vil det eller ej) hvis vi skal leve op til de 17 Verdensmål. De mange umiddelbart ens men alligevel forskellige mursten skaber associationer til beboere i en by, borgere i et land, samfund eller civilisationer; altså noget der er større end individet alene. 

©Copyright
SKitse03.jpg

Foto: Skitse af Charlotte Thrane. Copyright

©Copyright
skitse 2 charlotte thrane.png

Foto: Skitse af Charlotte Thrane. Copyright

SAMARBEJDE MED LOKALSAMFUNDET

 

Selve indsamlingen af brugte tekstiler er den del af processen, hvor det giver mest mening at samarbejde med en lokal gruppe. Både fordi det kræver mange hænder (og køretøjer), men også fordi de faktiske mængder kasserede tekstiler i sig selv kan være en øjenåbner i forhold til projektets intentioner. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde sammen med en lokal gruppe, som rummer en blanding af forskellige aldre, køn og baggrunde. Mål 12 er nemlig relevant for alle.

 

Derudover får vi nok brug for hjælp i form af samarbejde med følgende:

  • Lokale genbrugsstationer, som vil være medtil at lægge materiale til side

  • Lokale affaldscentre, som vil være med til at lægge materiale til side

  • Lokale genbrugsbutikker, måske frivillige som arbejder her vil være med til at organisere indsamling?

  • Lokale loppemarkeder, hvor vi vil samle ind og fortælle om projektet undervejs
     

Derudover skal der bruges mange hænder til at sortere, folde og sy / forberede de fundne materialer. Dernæst skal de stakkes og fastgøres i skulpturen. En del af dette arbejde vil udføres af betalte assistenter, men frivillige kan muligvis også være med.

Charlotte Thrane

Charlotte Thrane er en dansk billedkunstner med en MA kunst fra Slade School of Fine Art, London. Hun har udstillet meget i Danmark og i udlandet i lande som Australien, Rusland, Amerika og Storbritannien.

 

I sine store kunstværker bruger hun ofte brugt tøj eller brugte madrasser. Hun arbejder med tekstiler, fordi de indeholder spor af ligene, der har været i kontakt med dem. Hver artikel henviser til et individ, arbejdet som helhed henviser til det større samfund, som vi alle er en del af.

  • Sort Instagram Icon
IMG-8036.jpg