top of page

2. STOP SULT
Lorena Guillen Vaschetti
Arbejdstitel: Line Garden

INTENTION
 

Sult er én af de støreste og mest komplekse problemer verden har i dag. Én ud af ti mennersker i verden lever i hungersnød.

 

Omkring 820 millioner mennersker havde ikke nok mad at spise i 2019, og disse tal steg i takt med coronakrisen forværres. Sult er ikke en følelse af du har skippet et måltid eller to; det er mentalt, psykologisk og sensorisk ændringer, som sker når dit liv og dine familie er i fare pga. mangel på mad. 

 

Der er forskellige videnskabelig forklaringer; nogen siger sult er en logistikproblem, andre siger det er et resultat af global opvarmning. I 2020 fik FN's Verdens fødevareprogram Nobels Fredspris; et budskab om at fred og nul sult går hånd i hånd. Der skal mere til at ende hungersnød end at give mad til dem, som ikke selv skaffe det.  

Vi er nødt til at finde på andre måder at producere, dele og forbruge vores mad på. Vi skal blive bedre til at producere bæredygtige fødevarer, og motivere samfundet til at lave frøbanker, diskutere fødevaresikkerhed, ernæring og fremme biodiversiteten. 

 

Imens disse akutte emner langsomt bliver adresseret , er jeg som kunstner blevet inviteret til til at lave en refleksion af sult i Odsherred, som er godt fungerende landbrugsområde, der ikke kender til sult, fordi jorden her er så speciel, at den er kendt som landets køkkenhave.  Sjældne råvarer fra dette område bliver brugt af de fineste og verdenskendte restauranter i Danmark.

 

Som kunstner, der skal lave et værk i dette område, står jeg overfor mange spørgsmål der inkluderer, hvordan publikum vil opleve det, måden det skal laves på, vedligeholdes og dens budskab. 

billede6.jpg

Foto: Sketch from Lorena Guillen Vaschetti

line garden sketch of Lorena Vaschettis sculpture project in Anneberg Kulturpark

Foto: Sketch from Lorena Guillen Vaschetti

"Jeg ønsker at give publikum en oplevelse som bevæger og påvirker dem både psykologisk og følelsemæssigt."

 

Det er mit forslag til Annebergparken: En bæredygtig køkkenhave, som strækker sig over 50 meter og er 10 meter bred, og har en sti igennem køkkenhaven. Denne smalle sti kan kun passeres af et menneske ad gangen. Ved stiens indgang, går personen igennem en idyllisk have, hvor man kan nyde havens smukke natur og dens dufte, samt få nye perspektiver.

Når du forsætter hen af stien, går du længere og længere ned, dybt nede i undergrunden, så du mister den visuel kontakt med haven. Sanserne bliver påvirket; en duft af jord, et temperaturskifte, en uventet lydoplevelse af at være imellem 4 meter høje vægge og mere. Der er ingen næring i syne. Horisonten forsvinder og en følelsen af uro begynder. 

 

Længere hen af stien begynder overfladen at komme til syne, himlen, lys og udsigt. Den idyliske have kommer også til syne igen, som opleves i et andet perspektiv. Værket viser kontrastens realiteter, som geografisk ikke findes på samme sted, og vises her ved siden af hinanden.  Haven skal virke naturlig, hvor der gøres brug af flerårige græsser og urter, inspireret af hvordan der gror i den vilde natur, som også inkluderer grøntsager, frugt og blomster. Haven bliver en idylisk præsentation af naturens generøsitet, en verden hvor hungersnød er umulig.

Line Garden vil blive placeret i øst-vest, så solen vil oplyse hele stien ved både solopgang og solnedgang. Den centrale del i værket er lokalsamfundets rolle. Deres viden og ekspertise er en del af kulturarven, som hyldes og fejres. De skal få en følelse af ejerskab, når værket skal laves og en naturlig stolthed. Det er sammen med dem, at det bestemmes hvilken sæsonrytme haven skal have. 

"Jeg håber på at Line Garden vil give en inspirerende og bevægende sensorisk fordybelse i sultens kompleksitet, både hvordan den er lavet samt dens liv som et værk i Annebergparken."

 

ET YDELIGERE FORLSAG

Parallelt med Line Garden vil jeg benytte lejligheden til at fremsætte et andet forslag / forslag til Anneberg / Odsherred UNESCO Global Geopark: A Sustainable Agricultureand Garden Library and Seed Bank

Det ville tjene forskellige formål, blandt dem:

  • At kondensere den lokale og nationale viden om den immaterielle kulturarv ved naturligt landbrug og havearbejde.

  • At rodfæste informationen relateret til den danske køkkenhave.

  • At fremme bæredygtigt landbrug og havearbejde.

  • At skabe en lokal frøbank til opsparing og udveksling, for at føje til den moderne indsats for at bevare afgrødens genetiske mangfoldighed.

  • At informere vigtigheden af ​​en bæredygtig ernæring.

  • At tilbyde et sted at møde sociale aktører og udveksle viden og producere på måder som workshops, samtaler, marked osv.

  • At fungere som informationscenter for Line Garden, informere om at engagere samfundet i og give skoler mulighed for at arbejde i det.

Lorena Guillen Vaschetti

Jeg er en argentinsk kunstner, arkitekt og mor. Jeg studerede antropologi og har arbejdet med fotografering med fokus på konstruktion og genopbygning af personlig hukommelse. Da jeg begyndte at arbejde som skulptør, blev jeg interesseret i at involvere publikum på forskellige niveauer: sensorisk, mentalt og følelsesmæssigt.

 

Kunst kan tilbyde muligheden for at revidere den måde, vi føler os på og ser os selv og verdenen omkring os: en udfordring og et ansvar, som jeg er betaget af.

  • Sort Instagram Icon
portrait of Line Garder
bottom of page