top of page

4. Kvalitetsuddannelse

Clara Leitão

INTENTION
Kunstnerisk undersøgelse

 
Historier er en del af menneskets natur; de danner vores trossystem. For at producere dem har vi brug for værktøjer som sprog, gestus eller billeder.

Dette gælder især for en stor del af befolkningen, der ikke kan læse eller skrive, for børn eller endda vores forfædre, der fortalte historier gennem huletegninger. Skrivning er et andet værktøj, der har gjort det muligt for os at bevare og cirkulere tekst gennem bøger, beskeder eller aviser.
 
At fortælle en historie kan være lige så stærkt som at fortolke den. Uddannelse her er nøglen, hvilket giver de nødvendige værktøjer til at forstå fælles fortællinger. Et barn med adgang til uddannelse har større chance for at blive set og hørt. Ideer kan sættes på papir, cirkulere og omsættes til handling. Dem med ubegrænset adgang til uddannelse - forskere, journalister, lærere, politikere - skaber vores verden hver dag.
Goal 4_Clara Leitão_sketch.jpg

Photo: Sketch from Clara Leitao

Goal 4_Clara Leitão_dimensons.jpg

Photo: Sketch from Clara Leitao

Forslag - Oprettelse af en historie med børn

Jeg foreslår at arbejde med en gruppe børn i Odsherred kommune. Jeg gennemfører to sessioner på en af de lokale skoler med børn, der lærer (eller for nylig har lært), hvordan man læser og skriver (i alderen 7-9). I den første session, assisteret af læreren, skriver vi en historie sammen, hvilket betyder at alle kan bidrage med ideer. I et samarbejde beslutter børn fortællingen. Jeg foreslår et generelt tema for historien, der vedrører ideen om fortælling som et vigtigt redskab til verdensskabelse:

"Forestil dig, hvordan verden vil se ud, når du er voksen"

I den anden session skaber børn tegninger inspireret af deres egen historie.
Efter disse sessioner og ser jeg på både historien og tegningerne, som jeg vil tilpasse den aktuelle skulpturprototype og ændre både former og malerier efter behov for at illustrere børnenes vision.
Prototypen, der præsenteres her, viser skulpturens endelige dimensioner og farver, men maleriets form og indhold ændres for at inkorporere børns ideer.

Uendelige muligheder


Skulpturen er en tredimensionel fortælling. Den enkle måde, hvorpå hvert motiv passer med det næste, ligner et børnespil, men det repræsenterer også opbygning og sammensætning af ideer. I en historie er hver karakter og begivenhed er vigtig, fordi de sammen fører til et større billede. Når vi tegner en parallel imellem børn og uddannelse, kan vi tænke på samarbejde og læring som nøglefaktorer til at gøre ideer til virkelighed.

Skulpturen kan ses forskelligt fra alle vinkler, og den antyder også fortsættelse. Den måde, hvorpå motiver passer sammen og stabiliserer hinanden, som i et puslespil, giver mulighed for at samle endnu flere brikker i alle retninger. Igen, ligesom brikker i et puslespil, kan ideer kombineres, justeres igen, de kan udvides og danne uventede billeder. Og jo større vores værktøjer er til at udarbejde disse ideer, jo mere kompleks og rig bliver resultatet.

Clara Leitão

Clara Leitão (1995, Portugal), studerede kostume- og scenografi i Lissabon (2014) og dimitterede med en førsteklasses honours degree i tekstildesign (specialiseret i tryk) fra Heriot-Watt University i Skotland (2019). Gennem et udvekslingsprogram afsluttede hun et semester med studier i tekstildesign i Indien ved National Institute of Design (2018).
Clara er interesseret i emner forbundet med fabler, drømme og fantasi og udforsker ofte ideer om både uskyld og ondskab. Hvert af hendes projekter kræver forskellige medier, men hun arbejder mest med tegning, maleri, træ og tekstiler (gennem broderi eller tryk).


I 2019 blev hun tildelt The Clothworkers 'Company Printed Textile Design Prize i London og nomineret gennem TexSelect til at vise sit arbejde på Première Vision Paris (2019). I 2020 afsluttede Clara kunstboliger i Danmark, Portugal og Bulgarien og udstillede sit arbejde med den portugisiske keramiker António Vasconcelos Lapa.

  • Sort Instagram Icon
Clara Leitão_picture.jpg

Clara Leitão (1995, Portugal), studied Costume & Set Design in Lisbon (2014) and graduated with a First-Class Honours Degree in Textile Design (specializing in Print), from Heriot-Watt University, in Scotland (2019). Through an exchange programme, she completed a semester of studies in Textile Design in India, at the National Institute of Design (2018).
Clara is interested in subjects connected to fables, dreams and fantasy and often explores ideas of both innocence and mischief. Each of her projects calls for different media, but she works mostly with drawing, painting, wood and textiles (through embroidery or print).


In 2019, she was awarded The Clothworkers’ Company Printed Textile Design Prize, in London, and nominated through TexSelect to show her work at Première Vision Paris (2019). In 2020, Clara completed art residencies in Denmark, Portugal and Bulgaria and exhibited her work with Portuguese ceramicist António Vasconcelos Lapa.

bottom of page