top of page

8. ANSTÆNDIGE JOBS & ØKONOMISK VÆKST
Hannah Toticki
Arbejdstitel: Pause

INTRODUKTION

Hvad er et anstændigt job? Hvad betyder arbejde for vores livskvalitet? Hvor betyder økonomiske vækst for os som mennesker og for kloden? Det var nogle af de spørgsmål jeg begyndte at undersøge, da jeg gik i gang med min research til skulpturen. 

Det globale arbejdsmarked en uhåndgribeligt stor og broget størrelse og problemerne er så mange og så forskelligartede, at det ville være umuligt at sige noget meningsfuldt om det i én enkelt skulptur.

KUNSTNERISK UNDERSØGELSE

Jeg har i stedet valgt at angribe problematikken fra det perspektiv, hvor både jeg og mange af skulpturparkens publikummer står: Vores lille del af kloden.

 

I Danmark er arbejde og karriere en central del af vores liv, faktisk bruger vi døgnets bedste timer, en masse tid og kreativ energi på vores arbejde. Vores arbejdsliv betyder meget for vores livskvalitet, vores følelse af mening med tilværelsen, vores selvforståelse. Alligevel ser vi (i følge stressforeningen) at 250.000 –300.000 danskere lider af alvorlig stressor at 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress. Verdenssundhedsorganisationen WHO har vurderet at psykiske lidelser, især stress og depression, er den største helbredsmæssige udfordring på et globalt plan i 2020. Vi presser os selv til at arbejde mere og mere, ikke nødvendigvis for at tjene flere penge, men hvorfor så?

 

"Travlhed er vores fælles, anerkendte flugt, vores narkotikum” siger Poul Joachim Stender, i en artikel på netavisen Zetland, hvor han også argumenterer for at enhver over 55 år bør tage et “fjumreår”. Artiklen vakte genklang for selvom jeg ikke er over 55, kan jeg godt genkende, at hverdagen kan forme sig om et hektisk arbejdsliv, der ikke giver plads til pauser og endnu mindre til at løfte blikket og tænke over om vi bruger vores tid rigtigt.

 

“At have travlt” er blevet en konstant tilstand for mange af os der er i arbejde, samtidigt oplever dem der står udenfor arbejdsmarkedet også både stress og pres, fordi det netop er arbejdet der giver adgang til at blive set som en ligeværdig samfundsborger. Parallelt med denne menneskelige   ser vi at klodens ressourcer presses og forbruges hurtigere end de kan nå at regenerere. Jeg vil derfor stille mig kritisk overfor den del af verdensmålet, der hedder “økonomisk vækst”.

 

Jeg tror (lige som Piketty og mange andre af samtidens førende økonomer) på, at det er at det er muligt at skabe en økonomi, der sætter menneskelig vækst, meningsfulde liv, respekt for naturen og vores klode højest på dagsordenen. Økonomisk vækst er ikke en naturlov. Så hvordan får vi et sundere arbejdsliv? Pauser er en del af svaret. At huske de 5 minutter midt på dagen, hvor der ikke behøver ske noget. At tage et “fjumreår”. At vi fælles begynder at tillægge pausen værdi -det uproduktive. 

 

IMG_20210211_140244_edited.jpg

Foto: Hannah Anbert skitse

Hannah Toticki dimitterede fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2016. Hun arbejder med skulpturer, performancekunst og installation. Toticki er interesseret i tørre emner som økonomi, gæld og arbejdsliv, hun behandler disse emner med lige store dele humor og alvor. Hun bruger mode, teater og popmusik og skaber absurde og teatralske scenarier.

  • Sort Instagram Icon
IMG_20210210_142547.jpg
HANNAH TOTICKI
bottom of page