Odsherreds kunst & kultur igennem tiden
Foto: Geopark Odsherred
Kunst og kulturhistorie i Odsherred
Odsherred har en stærk kulturel identitet, der er knyttet til samtidskunsten og en kreativ trang, der skubber til Odsherreds udvikling.
I 1841 begyndte man på at lave den største dæmning, på det tidspunkt, da eventyrlystne landmænd anlagde nyt landbrugsjord i Lammefjorden. Det inddæmmede område bragte mange pionerer til Odsherred, hvor de bosatte sig på de nye områder, hvor der havde været hav og dyrkede grøntsager i den nye jord.
I 1865 grundlagde teologen Ernst Trier folkehøjskolen i Vallekilde, et samlingspunkt for uddannelse, nye tanker og nysgerrighed. Her blev den første kombinerede sport- og idrætforening hal bygget. Dette sted var også udgangspunkt for den danske gymnastikbevægelse, der ønskede at bryde med eksisterende magtnormer og specifikt formet kvindegymnastik i Danmark. Desuden havde skolen fokus på kunsthåndværk og arkitektur, der spredte sig i området og resten af Danmark.
Det bedste eksempel er Annebergparken, det tidligere psykiatriske hospital, der bygger i ”Bedre byggeskik” en særlig nationalromantisk arkitektonisk stil. Hospitalet husede de svageste og er et symbol på den mørke side, men også for pleje og tolerance og oplevelsen af, at vi kan møde hinanden, og at alle kan bidrage til samfundet - også dem uden mange ressourcer.
Den berømte kunstner Lauritz Hartz, der var en del af kollektivet ”Odsherred malere”, var også indlagt på hospitalet. Odsherred er også hjemsted for andre kunstneriske kollektiver, for eksempel Røde Mor med Dea Trier Mørk, Tommy Flugt, Ole Finding og Troels Trier. De ønskede at lave kunst til offentligheden. Som tidlig avantgarde bevægede gruppen, Odsherred igennem kunst, kultur og politik.
Kunst og kultur i dag
Også i dag er der steder med kunst, for eksempel når melodierne fra Jazzfestivalen i Rørvig blandes med lyden af bølgerne fra Kattegat, eller når berømte operasangere optræder i Klint-klipperne. Hos den største glasudstilling i Nordeuropa, kan publikum opleve delikat kammermusik med kunstnere i verdensklasse hvert år. Og i den årlige Geopark-festival bliver de skjulte steder og de bedste udsigtsposter i Odsherreds brugt lydpoetiske forestillinger eller små intime møder med de lokale, der åbner deres døre og haver for publikum og turister.
Der en pionerånd i Odsherred, fordi de har "vi gør det selv" ånd. Når borgerne mangler noget f.eks en gymnastiksal, bygger de den bare selv. Da Højbys hall brændte ned, var det borgerne, der bestemte, hvad fremtiden skulle bringe. De frivillige og aktive lokalsamfund har en enorm kreativ trang som formere en bevægelse i Odsherred.
En af nøglefaktorerne er måske, at vi er tæt på hinanden, vi ser hinanden i øjnene og mødes på gaderne, på vores job, i skoler og klubber og på stierne i vores natur. Vi er viser den rigtige side af os selv, fordi vi mødes i mange forskellige omgivelser og ikke kan skjule hvem vi er, som mange mennesker gør i de større byer. Derfor er fællesskabet naturligt, og vi har meget plads.
Dette tiltrækker også kunstnere og professionelle, som teateret i Odsherred, Kulturcenteret i Vig, Asnæs og Nykøbing, Hempel Glasmuseum og de mange små og større festivaler i Odsherred. Men hvad der er unikt ved Odsherred, er, at mange af de store begivenheder startes af hipstere, nørder og passioneret mennesker, som flyttede til Odsherred og brugte deres kærlighed og historier til at forme en ny bevægelse. Et godt eksempel er Kunstkollektivet 8B, der mødtes med det engagerede samfund i Annebergparken og fyrede op under idéen om en skulpturpark, der nu viser sig i projektet: 17 Goals on My Mind.