top of page

Om Odsherred

unesco-global-geopark-odsherred_0.jpg

Foto: Geopark Odsherred

Det største sommerhusområde i Danmark

Odsherred kommune ligger på den nord-vestlige kant af øen Sjælland. Det er unik natur, omgivet af vand på tre side og med bølgende bakker, skove, nogle af de bedste strande i Danmark og et meget specielt lys, hvilket har tiltrukket mange kunstnere til området.

 

Mange af de mennesker, som bor i hovedstaden, har deres sommerhuse i Odsherred, som de bruger om sommeren og senere i livet som seniorbolig. Derfor er der en stor forskel når man besøge Odsherred om vinteren og sommeren. Om sommeren bliver Odsherreds rolige og fredelige natur skiftet ud med en travlere og mere farverig sommerfest når 23.871 turister og ejere strømmer til sommerhusområdet.

Om vinteren er der ca. 33.000 indbyggere, som får en masse plads i de mange supermarkeder og restauranter, pånær de steder som lukker ned i vintersæsonen.

Meget mangfoldighed i landskab og befolkning

Odsherred er kendt for sin fantastiske natur og er et UNESCO Global Geopark på grund af det specielle istidslandskab. Det specielle lys og natur tiltrækker mange kunstnere, men også mennesker, der vælger at bo uden for byen, hvor naturen og den lokale identitet er den største værdi for at bestemme, hvor man skal bo. Derfor er der også mange mennesker, der vælger alternative og bæredygtige livsmodeller.

På den anden side har Odsherred nogle socio-demografiske udfordringer. Selvom det kun er en times kørsel fra København i bil, betyder afstanden til hovedstaden meget i Danmark. Derfor har Odsherred som mange andre landdistrikter i Danmark haft problemer med at tiltrække arbejdskraft og yngre mennesker til området. Da det er meget dyrt at bo og arbejde en lejlighed i København, tvinges folk med lav indkomst og ressourcer ud i landdistrikterne. Dette betyder, at der også er en stor del af befolkningen med sociale og økonomiske problemer.

Odsherred står sammen

Udfordringerne og mangfoldigheden skaber også en særlig stemning og holdning hos befolkningen. Nogle siger, at befolkningen i Odsherred er meget tolerante og vant til at gøre tingene anderledes for at få mere ud af det mindre.

Co-design i Odsherred

Indbyggerne i Odsherred er spredt rundt i mange små landsbyer og den største by er Nykøbing Sjælland som har den største indbyggertal på 6.000 indbyggere. På grund af denne meget landlige struktur betyder lokal identitet meget, og kommunen har samarbejdet med lokalbefolkningen for at styrke og udvikle lokalsamfundene. Dette kræver meget samfundsbevidst arbejde, men der er også opbygget en stor erfaring ved brugen af co-design som et værktøj til lokal udvikling. Da Odsherreds natur har tiltrukket mange kunstnere til området, er kunst og kultur også et vigtigt værktøj i disse udviklingsprojekter.

Her kan du finde nogle eksempler på disse samarbejder:

Folkemøde i Odsherred

En udvalgt lokal kunstner bruger festivalen til at designe en skulptur hvert år sammen med de besøgende på festivalen. Ved hjælp af forskellige teknikker kreerer de besøgende små kunststykker, som til sidst sættes sammen til et helt kunstværk, som for eksempel ønsket om en port, bestående af designet mursten, eller en skulptur bestående af små lermænd (demokrater), eller en verden bestående af små mosaiker, der udgør et verdensmål hver.

Geokids

Et samarbejde mellem UNESCO Geopark Odsherred, kommunen og en lokal kunstner. Alle 7. klasser i Odsherred har haft en periode, hvor de har lært om Geopark Odsherred (landskab, kunst, kultur og lokale råvarer) og har derefter lavet små lermasker, der er sat sammen til et imponerende landkunstmonument midt i Odsherreds kuperet istid-landskab. Hver maske henviser til en video, hvor børnene beskriver deres personlige forhold til området.

 

Landsby-makeover

Et projekt der er udviklet til at styrke lokal stolthed og etablere nye mødepunkter i lokalsamfundene. Hele projektet består af en årlig konkurrence, hvor lokale samfund konkurrerer om at modtage finansiering til deres lokale udviklingsprojekter. Dette kan være et nyt husområde, en ny park, en ny strand eller en ny kunstskulptur. Kommune og borgere arbejder sammen om at forny og etablere nye områder med rekreationsformål.

Identitet-kort

Ved hjælp af Parish-kortlægningsmetode udvikler kunstnere og borgere et kort, der fortæller historierne om samfundet og som udtrykker samfundets identitet.

bottom of page